Virtuální (skrytá) voda

Volně zpracováno podle National Geographic a Infostar.org

Pojem Virtual Water použil poprvé geograf Tony Allan z londýnské King’s College (někdy se uvádí jeho jméno John Anthony). Jde o množství vody, které se spotřebuje na 1 kg nebo na 1 kus zboží (výrobku).

V tabulce převzaté z obou zdrojů vidíte, že nejvíce vody se spotřebuje na hovězí maso. Vzhledem k tomu, že hovězí dobytek patří k největším původcům metanu, dá se velmi zjednodušeně říci, že chov hovězího značně zatěžuje prostředí.

zboží litrů vody
hovězí maso 1 kg 15497
párky 1 kg 11535
džíny 1 ks 10850
prostěradlo 1 ks 9750
vepřové maso 1 ks 6309
tavený sýr 1 k 4914
kuřecí maso 1 kg 3918
vejce 1 kg 3340
čerstvý sýr 1 kg 3094
bavlněná košile 1 ks 2500
hamburger 1 ks 2400
pšenice 1 kg 1300
dětská plenka 1 ks 810

Virtuální vodu tvoří 3 komponenty v průběhu tvorby zboží (výrobku)

  • zelená – voda spotřebovaná při produkci plodin
  • modrá – vypařená povrchová, podzemní nebo přemístěná voda
  • šedá – znečištěná voda
  • Virtuální vodní obchod

  • Má svou bilanci, viz mapa z National Geographic dále, některé země vyrábí zboží, které jim vyčerpává vodní zdroje, tedy vodu vyváží, jiné jí zase naopak dováží.

Vodní stopa

Doplňuje ekologickou stopu a jedním z ukazatelů udržitelného rozvoje.  Určuje se pro činnosti lidí, národů.  Metodiku zpracovává WFN-Water Footprint Network a organizace si dala za úkol podporovat udržitelnost, spravedlnost a efektivnost ve využívání vodních zdrojů.

A kde je nejvíce sladké vody, kterou potřebujeme k životu? V ledovcovém povrchu Země, celkem 69,6 %, v řekách a jezerech je jí jen 0,3 % a zbytek je pod zemí.

Další informace  na UNESCO-IHE-mezinárodní institut pro vzdělávání o vodě

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s