Mapa zločinu a spravedlnosti

Volně zpracováno podle článku na Lidovky.cz.

Lidové noviny (LN) představili mapu, která je údajně lepší, než dostávají poslanci. Mapa ukazuje na úrovni okresů barvou výši zločinnosti a počet hvězdiček objasněnost. Modrou barvu zvolili autoři pro okresy „dobra“. Praha patří mezi nejhorší okresy „zla“ a má nejnižší objasněnost, jinými slovy, v Praze je vysoká pravděpodobnost, že se stanete obětí zločinu a velmi nízká pravděpodobnost, že se na pachatele přijde. LN také upozorňují na rozdílnost sousedních okresů, například Plzeň jih a Příbram, a na to, že v kraji Vysočina je sice nízká kriminalita, ale také nízká objasněnost. Ale můžeme to doplnit, není nízká kriminalita v kraji Vysočina dána tím, že se řada zločinů vůbec nezjistí, když nevypátrají pachatele těch známých?

Vhodné by bylo porovnat mapu s mapou nezaměstnanosti nebo počtem příjemců sociálních dávek. Také je možné vzít z Wikipedia okresy a spočítat nějaké korelace.

Poznámky z diskuze pod článkem:
Je otázkou, zda se sčítají počty vražd + počty krádeží  kol.
Kriminalita některých oblastí je dána velkým výskytem nezaměstnaných, nepřizpůsobivých,  drogově závislých a naopak, nízká kriminalita může může souviset s náboženstvím, je zmiňována Morava, kde je nižší zločinnost, než v Čechách.
Kriminalita může souviset s koncentrací průmyslu, za kterým se v minulosti migrovalo.

Napsat komentář