Voda a města a státy

Města

Barcelona

Barcelona má nedostatek pitné vody.

  • voda se dováží tankery, viz odkaz,
  • kanál Ebro -> Barcelona – kanál odvádějící vodu z řeky Ebro , oblasti kolem řeky protestují, foto potrubí,
  • odsolování ve Cunit en Tarragona, kde je také potrubí, viz odkaz.

Los Angels

Město Los Angel zakoupilo pozemky v okolí jezera Mono Lake vzdálení 450 km. Tím potěšilo místní majitele pozemků. Vybudovalo potrubí z potoků napájejících jezero a hladina jezera začala klesat, objevily se krásné jakoby krápníkové útvary, ty ale místní nepotěšili. Soudní bitva skončila tím, že stát Kalifornie zakázal další snižování hladiny jezera, která ale již poklesla až o asi 15  metrů.

Státy

Kypr

  • dováží vodu tankery

Kréta

Osobně jsem viděl kilometrové spletence potrubí podél vyschlých potoků. Velmi výstižně to popisuje příspěvek, ze kterého cituji:
„Ale neméně škodlivé jsou i různé další civilizační projevy Řeků, z nichž asi pro přírodu nejškodlivější je to, že jakýkoli pozemní zdroj vody – a obzvláště v horách, kde to má ještě horší dopad – je okamžitě sveden do různých potrubí, rour a hadic, často i celé km se táhnoucími po horách. Např. podél cesty E4 se jde z místa Pirou (východně pod svahy Melindanou) až na chatu Katsiveli podél jedné takové černé asi 3/4coulové hadice (stav v roce 1999; možná se něco změnilo?) a lze se s tím setkat i v nižších partiích podél cest. Takže už tak dost (díky odlesnění) vyschlá půda nedostane vláhy ani kousek. K tomu odlesnění – došlo k němu již hodně dávno. Za doby, kdy Krétu odvládali Benátčané, ne moc nekácelo, jen řízeně, aby stromy stačily dorůstat, ale pak přišli Turci a lesy byly vykáceny jednak na stavbu lodí a jednak pro rozšiřování ploch pro pastvu již před stovkami let. Všechny nynější projekty na opětovné zalesnění i samovolná obnovovací činnost přírody přicházejí vniveč díky kozám. Ty sežerou vše, i veškeré semenáčky. A že by si s tím příroda poradit uměla!! Jednou jsem si dovezl šišky z cypřišů, z nichž mi doma po jejich uschnutí vypadala semínka a některá z nich mi bez problémů vyklíčila. Vzhledem k tomu, jak obrovské množství jich na stromech dozrává, si myslím, že by opětovné zalesnění bylo otázkou jedné lidské generace; kdyby tam ovšem nebyly ty kozy… A těch se Řekové prostě nezbaví (stejně jako střelných zbraní).“
A i u nás vznikají okusem stromů zvěří ročně miliardové škody, které nesou majitelé lesů. Také dochází ke snižování zalesňování a horšímu zadržování vody v krajině. Tedy logika praví, že za některé záplavy a povodně mohou také špatně hospodařící myslivecká sdružení, která neregulují přemnoženou lesní zvěř.

Napsat komentář